Skogen, en magisk verden

Skogen som lekeplass – aktiviteter for barn Vi er så heldige for vi har skogen rett utenfor. Skogen er lekeplassen som forandrer seg med årstidene og som alltid byr på nye muligheter for spennende lek og aktiviteter. I skogen kan vi rope høyt, løpe fort og utforske alt vi finner. Iblant vil barna utforske omgivelsene og leke på egenhånd i skogen. Da kan vi voksne holde oss litt på avstand. Andre ganger er det fint å leke noe sammen eller prøve nye og spennende aktiviteter  

Oppdag naturens hemmeligheter når vi er på tur 

Har du opplevd at barna lar seg fascinere av alt de finner og alt som dukker opp underveis på turen, mens vi voksne er mest travle med å komme oss videre?  

Ofte tar vi naturens hemmeligheter som en selvfølge. Vi traver av sted, uten å ta oss tid til å oppdage alt det fantastiske som vokser, kravler og kryper i naturen. Hvorfor er vi så opptatt av å komme raskt frem? Og hva går vi glipp av underveis? Her har vi noe å lære av barna 

Vi har lang erfaring med barn på tur. Her er tre gode tips om å oppdage naturens hemmeligheter 
  • Husk at veien er minst like spennende som målet. 

For barn er det ofte ikke så viktig å komme til en bestemt topp eller rasteplass. Barn lever mer i øyeblikket og oppdager gjerne mye de vil undersøke underveis. Turen blir bedre for alle dersom vi tar oss god tid. Hva med å ta med et forstørrelsesglass? Eller kanskje en liten boks til å samle skatter i? Da kan turen plutselig by på mange nye og spennende opplevelser for både små og store!   

  • Vi lærer mest og best når vi er nysgjerrige.  

Forskning viser at vi lærer mest og best når nysgjerrigheten er aktivert. Ved å ta oss god tid til å studere det vi finner på veien kan vi pirre nysgjerrigheten. Hva finnes egentlig under den store steinen? Hvorfor vokser det mose på de gamle stokkene? Hvordan spiser egentlig ekornet konglen? Som voksen trenger du ikke å a alle svar på forhånd. Det er vel så fint å oppsøke kunnskapen sammenSlå opp i medbrakte oppslagsbøker eller søk på internett underveis, eller når dere kommer hjem.  

  • Vær venn med naturen og ta med søppel hjem.  

Grunnlaget for holdninger og gode vaner legges i barndommen. Når vi ferdes i naturen finner vi gjerne ting som ikke hører hjemme der ogsåGjør det til en vane å ta med en søppelpose dere kan samle søppel iDet er fin læring i å ta med seg søppelet til nærmeste søppelkasse eller hjem. Snakk gjerne sammen om hvorfor søppel er skadelig for dyr og natur og hvor lang tid naturen bruker på å bryte ned for eksempel plast. Vi er venner med naturen!   

Språkstimulering for barn på tur 

 

Visste du at en tur i skogen både byr på flotte naturopplevelser og super språkstimulering for barnet ditt? Når dere oppdager nye ting, blir nysgjerrige og har det fint sammen oppstår også de beste samtalene. Og gode samtaler er det aller beste for at barnet ditt skal lære seg nye ord og nye måter å uttrykke seg på.  

Lek og lær noen nye ord på turen 

På tur i skogen er det mange nye ord å lære. Også for oss voksne. Hva med å låne en bok på biblioteket om forskjellige typer moser og lav, eller steinsorter? Det er god språkstimulering for barn å lære nye ord. Visste du for eksempel at det finnes over 15 000 forskjellige typer mose? Det er gøy å leke “Kims lek” og det kan gjøres helt uten å ha med seg noe utstyr. Gjem ting under et teppe eller en jakke og gjett hva som er borte. Du an gjøre det mer eller mindre vanskelig ved å ha mange eller få ting under teppet, eller ved å legge ting med nesten samme navn under teppet, for eksempel forskjellige blomsterarter. Utforsk arter ved å bruke Artsorakelet.

Gode samtaler i naturen er super språkstimulering  

Det er så mye å snakke om når vi er i ute naturen! Hva heter den? Hvorfor ser den sånn ut? Hvem spiser hvem? Og hvilken er tyngst? Noen ganger blir du kanskje til og med litt sliten av alle spørsmålene. Husk at det nettopp er spørsmål og svar som gir barnet ditt helt nødvendig kunnskap og språklige ferdigheter. Det er fint å undre seg sammen, du trenger absolutt ikke å ha svar på alt. Fine svar tilbake er: Hva tror du? Skal vi prøve å finne det ut?  Er barnet ditt mer stille og ikke spør så mye? Da har du en oppgave i å inspirere til utforskende samtaler. Det kan du gjøre ved å stille åpne spørsmål og sammen kan dere finne ut av ting. Og selvsagt skal det være rom for å bare være helt stille på turen også! Det kan for eksempel være kjempefint å legge seg ned på et mykt moseteppe og bare lytte til lydene i naturen. Det er faktisk også god språkstimulering fordi vi bruker hørselen aktivt, noe som er veldig viktig blant annet for å oppfatte ulike typer språklyder.  

Ta med en bok i sekken, det er fint å lese bok på tur 

En bok er kanskje ikke det første du tenker på å pakke med i tursekken? Prøv det neste gang! Det er kjempefint å ta en rolig stund med boklesing på tur. Gjennom bøker oppdager barna nye ord og nye måter å formulere seg på, i tillegg er det selvsagt veldig hyggelig å oppleve en god bok sammen. Det er morsomt å “leke boka” etter dere har lest. Da kan barnet ditt prøve ut å bruke nye ord på en lekende måte. Å lære språk krever både at barnet lytter og at barnet bruker språket. Leken er barnets beste arena for å prøve ut nye ord og måter å bruke skogen på.